BWB palen

 

BWB palen zijn zogenaamde Beperkt WinterBed palen.

In de Rivierenwet werd onderscheid gemaakt in een gebied waar de Rivierenwet onbeperkt van toepassing was, het zogenaamde "Onbeperkte WinterBed" en een gebied waar de Rivierenwet beperkt van toepassing was, het zogenaamde "Beperkte WinterBed". De grens tussen het onbeperkte- en beperkte winterbed werd aangegeven op, bij de wet behorende, kaarten. Na de Maas kanalisatie in de twintiger- en dertiger jaren, in de vorige eeuw, was het niet overal meer duidelijk waar de Rivierenwet onbeperkt of beperkt van toepassing was. Bij koninklijk besluit werd daarom bepaald dat dit met palen, in het terrein, aangegeven moest worden.

Er werden palen geplaatst met een rode kop en een witte band hieronder. Aan de rivierzijde zijn de letters OWB aangebracht, aan de landzijde de letters BWB. De palen zijn uitgevoerd in beton. Ze vertonen lokale verschillen in uitvoering. Ook komt het voor dat oude, natuurstenen, Maas kilometerpalen zijn hergebruikt als BWB paal. Langs de Maas van Grave tot Lith zijn er palen met het opschrift BOG . Mogelijk staat dit voor Beperkt /Onbeperkt Gebied. 

Er komen ook palen voor met alleen het opschrift OG.

Waarschijnlijk staat dit voor Overloop Gebied en was hier sprake van een gebied dat bij hoogwater geheel onder water kwam te staan.

Dat deze palen afwijken van de standaard BWB palen wordt onderstreept door een omgekeerd kleurenschema. Bij terug gevonden palen is er namelijk sprake van een witte kop met een rode band er onder, en niet de gebruikelijke rode kop met witte band er onder zoals bij BWB palen.

OG palen komen onder andere voor bij Borgharen en op de linker Maasoever bij Roermond.

Alle palen hebben een nummer. De nummering begint bij de Belgische grens, ten zuiden van Maastricht. Tot aan Maasbracht is de nummering doorlopend hierna hebben de palen op de rechter Maasoever een even nummer en de palen op de linker Maasoever een oneven nummer.

Na 1995 werd de beleidslijn "Ruimte voor de rivier" van toepassing. Er bestaat nog steeds een onbeperkt- en beperkt- winterbed, door gps is het echter niet meer noodzakelijk dat de grens van het gebied door palen wordt aangegeven. Hierdoor hebben de BWB palen hun functie verloren.

De BWB-palen zijn belangrijke landschapselementen die het waard zijn behouden te blijven. Zij belichamen een belangrijk deel van onze geschiedenis, namelijk de connectie met de Maas en behoren tot ons erfgoed. 

 

Klik op onderstaande link om de betreffende fotoreeks te openen,

 

BWB palen linker Maasoever

BWB palen rechter Maasoever tot en met nummer 182

BWB palen rechter Maasoever nummer 184 en verder

Maak jouw eigen website met JouwWeb